Krótkie ciekawostki historyczne o jedzeniu i żywności

Ciekawostki historyczne i mniej znane fakty o jedzeniu i żywności oraz historia jedzenia

Krótkie ciekawostki historyczne o jedzeniu i żywności


  • Ketchup na początku XIX wieku sprzedawany był jako lek na rozstrój żołądka przez lekarza z Ohio, Johna Cooka. Jako przyprawa został spopularyzowany dopiero pod koniec XIX wieku.
  • Pomidory do Europy z Meksyku i Peru sprowadzili Hiszpanie w XVI wieku. Pierwotnie uważano je za trujące i uprawiano tylko do dekoracji
  • Drink "Krwawa Mary" nie zawsze się tak nazywał. Na początku nosił nazwę "A Bucket of Blood", a następnie określany był jako "Red Snapper", by ostatecznie zostać nazwany "Bloody Mary".
  • Dom Pierre Pérignon uznawany jest za twórcę szampana. Tak naprawdę ten francuski mnich robił wszystko, aby pozbyć się bąbelków z wina, które powodowały, że butelki eksplodowały.
  • W XVIII-wiecznej Anglii ananasy były symbolem statusu. Ci, którzy byli wystarczająco bogaci, by posiadać ananasa, nosili go ze sobą, co oznaczało bogactwo i wysoki status.
  • Przez większą część XIX wieku czekolada była spożywana jako napój. W 1847 roku firma J. S. Fry & Sons z Bristolu w Anglii stworzyła pierwszą masowo produkowaną tabliczkę czekolady.
  • Pierwszą bombonierkę wyprodukował Richard Cadbury w 1868 roku. Pudełko z czekoladkami ozdobił obrazem przedstawiającym swoją córkę trzymającą kotka. Cadbury wprowadził również pierwsze pudełko z czekoladkami w kształcie serca z okazji Walentynek.
  • 24 sierpnia 1853 roku magnat kolejowy Cornelius Vanderbilt jadł obiad w restauracji Moon's Lake House. Rozczarowany frytkami, które mu podano, odesłał je z powrotem do kuchni, prosząc o cieńsze plasterki.  George Crum, szef kuchni, poczuł się urażony. Pokroił kilka ziemniaków na bardzo cienkie plasterki, usmażył je, przesadnie posolił i doprawił i podał Vanderbiltowi. Ku zaskoczeniu kucharza, Vanderbilt wpadł w zachwyt, a danie stało się hitem restauracji. Tak powstały chipsy ziemniaczane.
  • Ciasteczka zwane "makaroniki" pochodzą z Włoch, ale zostały wypromowane we Francji. Ich historia sięga VII wieku.
  • Ruth Wakefield i jej mąż byli właścicielami zajazdu Toll House Inn w Massachusetts, gdzie Ruth gotowała dla gości. Pewnego dnia w 1937 roku, podczas robienia ciasta na ciasteczka, zdała sobie sprawę, że skończyła jej się sproszkowana czekolada wykorzystywana jako posypka. Zamiast tego użyła tabliczki czekolady, którą połamała na kawałki, mając nadzieję, że również się roztopią. Tak się nie stało i narodziły się ciastka z kawałkami czekolady.
  • Pewnego zimowego wieczoru w 1905 roku, jedenastoletni Frank Epperson, wszedł do domu, ale zostawił na werandzie kubek z napojem i mieszadłem. Noc była bardzo zimna. Następnego ranka, kiedy Frank wyszedł na dwór, zauważył, że jego napój zamarzł jak sopel lodu. Chociaż spróbował go i pokazał swoim przyjaciołom, przez kilkanaście lat nie zrobił nic więcej ze swoim przypadkowym „wynalazkiem”. Ponad 18 lat później, w 1923 roku, Epperson zdecydował się wystąpić o patent na swój „mrożony lód na patyku”. Zaczął także produkować smakołyki w kilku różnych smakach. W tym samym roku Harry Burt zarejestrował patent na lody waniliowe na patyku z polewą czekoladową.
  • Król Włoch Umberto I i królowa Małgorzata odwiedzili Neapol w 1889 roku. Podróżująca para znudziła się stałą, wykwintną kuchnią, więc poprosili o miejscowe dania. Pizzaiolo Raffaele Esposito sporządził trzy rodzaje pizzy. Królowa była zachwycona, a pizza z serem, pomidorami i bazylią stała się jej ulubioną. Esposito nazwał ją „pizza Margherita”, na cześć królowej.

Prześlij komentarz

0 Komentarze