Krótka historia kuchenki mikrofalowej

Prezentacja pierwszej kuchenki mikrofalowej

W 1946 roku firma Raytheon zaprezentowała swój najnowszy wynalazek - mierzącą ok. 1,5 metra i ważącą prawie 400 kg pierwszą kuchenkę mikrofalową o nazwie Raydarange. Pomysł na kuchenkę mikrofalową w głowie Percy Spencera narodził się dość przypadkiem. Historia kuchenki mikrofalowej zaczyna się od roztopionego w jego kieszeni batonika.
 

Percy Spencer i mikrofale 

Początki kuchenki mikrofalowej sięgają do czasów II wojny światowej. Percy Spencer, pracownik firmy Raytheon, jest ekspertem w zakresie projektowania radarów na potrzeby wojska. W Dziale Lamp pracuje nad magnetronem, jednym z elementów radaru. Pewnego dnia w 1945 roku podczas precyzyjnego dostrajania długości fali i mocy magnetronu zdaje sobie sprawę, że w kieszeni ma "lepki bałagan". Okazuje się nim batonik z orzeszków ziemnych, co mocno zastanawia Spencera, ponieważ batoniki z orzeszków ziemnych nie topią się tak łatwo. Spencer dochodzi do wniosku, że to mikrofale w jakiś sposób wchodzą w interakcję z pożywieniem i podgrzewają je. Nie jest on pierwszy, który doświadcza takiego zjawiska, ale jako jedyny zaczyna je dokładnie badać.

Krótka historia pierwszej kuchenki mikrofalowej

Eksperymentuje ze wszystkim, co ma pod ręką, m.in. jako pierwszy zamienia ziarna kukurydzy w popcorn. Przeprowadza doświadczenia również z jajkiem i zauważa, że jajko poddane działaniu mikrofal początkowo zaczyna drgać, a następnie eksploduje. Efektem kilkuletnich eksperymentów jest urządzenie określane jako pierwsza kuchenka mikrofalowa. Ta pierwsza "mikrofalówka" jest wielka jak lodówka. Ma ona około 1,5 m wysokości i waży prawie 400 kilogramów. Z uwagi na duże gabaryty i wysoką cenę (ok. 5 000 dolarów, co w dzisiejszych czasach przekłada się na wartość ok. 53 000 dolarów!) nie cieszy się popularnością. Wykorzystywana jest przede wszystkim w restauracjach, stołówkach, na statkach i w wagonach kolejowych. 

W 1967 roku firma Raytheon wyprodukuje dużo mniejszą i tańszą kuchenkę mikrofalową i nazwie ją Amana. Do 1975 roku sprzedaż kuchenek mikrofalowych przewyższy sprzedaż kuchenek gazowych. Vannevar Bush, jeden z założycieli Raytheona, powie, że Percy Spencer:

„zdobył szacunek każdego fizyka, nie tylko za swoją pomysłowość, ale także za to, czego nauczył się o fizyce, wchłaniając ją przez skórę”.

Percy Spencer ma na koncie ok. 300 patentów, chociaż nie ukończył żadnej uczelni. Za patent na kuchenkę mikrofalową otrzymał od firmy Raytheon 2 dolary. Zmarł w 1970 roku w wieku 76 lat.

Percy Spencer to wynalazca kuchenki mikrofalowej
Wynalazca kuchenki mikrofalowej - Percy Spencer; domena publiczna

W 1999 roku Percy Spencer jako wynalazca kuchenki mikrofalowej został umieszczony w Galerii Sław (National Inventors Hall of Fame), która honoruje innych znanych wynalazców, takich jak Thomas Edison, czy bracia Wright.

Krótkie ciekawostki o kuchence mikrofalowej:

  • Kuchenka mikrofalowa jest bezpośrednim następcą radaru.
  • Pierwsza dostępna na rynku kuchenka mikrofalowa miała 1,5 metra wysokości i ważyła prawie 400 kilogramów. Zużywała trzy razy więcej energii niż dzisiejsze kuchenki mikrofalowe i była chłodzona wodą.
  • Mikrofale odbijają się od metalu.
  • Pierwszym jedzeniem, które celowo ugotowano w kuchence mikrofalowej był popcorn.
  • Pierwsze publiczne użycie kuchenki mikrofalowej miało miejsce w styczniu 1947 roku. Automat Speedy Weeny został umieszczony w Grand Central Terminal (stacja kolejowa w Nowym Jorku) i sprzedawał świeżo przygotowane hot dogi.
  • Krótki, szeroki kształt kuchenki mikrofalowej, który jest obecnie powszechny, został opracowany przez Litton Industries w latach 60-tych.
  • Amerykańskie Biuro Statystyki twierdzi, że w 1997 roku ponad 90% amerykańskich gospodarstw domowych posiadało kuchenkę mikrofalową.
  • Kuchenki konsumenckie zwykle wykorzystują mikrofale 2,45 gigaherca, podczas gdy duże kuchenki przemysłowe / komercyjne często wykorzystują mikrofale 915 megaherców.
  • Ogrzewanie mikrofalowe jest najbardziej wydajne w przypadku wody ze względu na jej cząsteczki dipolowe i mniej wydajne w przypadku tłuszczów i cukrów.
  • Powszechny pogląd, że kuchenki mikrofalowe gotują jedzenie „od środka na zewnątrz”, jest błędnym przekonaniem.
  • Po ugotowaniu w kuchence mikrofalowej szpinak zachowuje prawie cały kwas foliowy. Traci go w około 77% przy gotowaniu tradycyjnym.
  • Po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej jajko może eksplodować z powodu zwiększonego ciśnienia powstającej w nim pary.
  • Każdy metalowy lub przewodzący prąd przedmiot umieszczony w kuchence mikrofalowej będzie działał jak antena i generował prąd elektryczny.
  • Urządzenia te zanim stały się znane jako kuchenki mikrofalowe, nazywano piekarnikami elektronicznymi.
  • Komora gotowania (metalowe pudełko, w którym żywność jest umieszczana i wystawiana na działanie mikrofal) jest podobna do klatki Faradaya i zapobiega wydostawaniu się fal z piekarnika.

Zdjęcie: w nagłówku: "Prezentacja pierwszej kuchenki mikrofalowej";  Bettmann/Getty Images



Prześlij komentarz

0 Komentarze