Krótka historia kuchenki mikrofalowej
Historia kuchenki mikrofalowej sięga do czasów II wojny światowej, a jej początek wiąże się z jednym z tych magicznych momentów, kiedy przypadkowe odkrycie staje się punktem wyjścia dla kulinarnej rewolucji. Percy Spencer, pracownik firmy Raytheon, jest ekspertem w zakresie projektowania radarów na potrzeby wojska. W Dziale Lamp pracuje nad magnetronem, jednym z elementów radaru.
Pewnego dnia w 1945 roku podczas precyzyjnego dostrajania długości fali i mocy magnetronu zdaje sobie sprawę, że w kieszeni ma "lepki bałagan". Okazuje się nim batonik z orzeszków ziemnych, co mocno zastanawia Spencera, ponieważ takie batoniki nie topią się tak łatwo. Spencer dochodzi do wniosku, że to mikrofale w jakiś sposób wchodzą w interakcję z pożywieniem i podgrzewają je. Nie jest on pierwszy, który doświadcza takiego zjawiska, ale jako jedyny zaczyna je dokładnie badać.
Percy Spencer i pierwsza kuchenka mikrofalowa
Percy Spencer eksperymentuje ze wszystkim, co ma pod ręką, m.in. jako pierwszy zamienia ziarna kukurydzy w popcorn. Przeprowadza doświadczenia również z jajkiem i zauważa, że jajko poddane działaniu mikrofal początkowo zaczyna drgać, a następnie eksploduje. Efektem kilkuletnich eksperymentów jest urządzenie określane jako pierwsza kuchenka mikrofalowa.
Pierwsza mikrofalówka była ogromna. Miała około 1,5 m wysokości i ważyła prawie 400 kilogramów. Z uwagi na duże gabaryty i wysoką cenę (ok. 5 000 dolarów, co w dzisiejszych czasach przekłada się na wartość ok. 53 000 dolarów!) nie cieszyła się popularnością. Wykorzystywana była przede wszystkim w restauracjach, stołówkach, na statkach i w wagonach kolejowych.
W 1967 roku firma Raytheon wyprodukowała dużo mniejszą oraz tańszą kuchenkę mikrofalową i nazwała ją "Amana". Do 1975 roku sprzedaż kuchenek mikrofalowych przewyższyła sprzedaż kuchenek gazowych. Vannevar Bush, jeden z założycieli firmy Raytheon, powiedział, że Percy Spencer:
„zdobył szacunek każdego fizyka, nie tylko za swoją pomysłowość, ale także za to, czego nauczył się o fizyce, wchłaniając ją przez skórę”.
Wynalazca kuchenki mikrofalowej - Percy Spencer domena publiczna |
Krótkie ciekawostki o kuchence mikrofalowej
Kuchenka mikrofalowa, znana również jako "mikrofalówka", jest jednym z tych wynalazków, które zrewolucjonizowały nasze codzienne życie. Od momentu jej debiutu na rynku w połowie XX wieku stała się nieodłącznym elementem wielu kuchni na całym świecie. Urządzenie to zdaje się wciąż ewoluować, by sprostać coraz to nowym potrzebom i zachciankom. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak wiele ciekawostek kryje w sobie ta pozornie zwyczajna kuchenka mikrofalowa? Odkryjmy razem tajemnice, jakie kryją się za drzwiczkami tego magicznego piekarnika!- Można uznać, że kuchenka mikrofalowa jest bezpośrednim następcą radaru.
- Pierwsza dostępna na rynku kuchenka mikrofalowa miała 1,5 metra wysokości i ważyła prawie 400 kilogramów. Zużywała trzy razy więcej energii niż dzisiejsze kuchenki mikrofalowe i była chłodzona wodą.
- Mikrofale odbijają się od metalu.
- Pierwszym jedzeniem, które celowo ugotowano w kuchence mikrofalowej był popcorn.
- Pierwsze publiczne użycie kuchenki mikrofalowej miało miejsce w styczniu 1947 roku. Automat "Speedy Weeny" został umieszczony w Grand Central Terminal (stacja kolejowa w Nowym Jorku) i sprzedawał świeżo przygotowane hot dogi.
- Krótki, szeroki kształt kuchenki mikrofalowej, który jest obecnie powszechny, został opracowany przez Litton Industries w latach 60-tych.
- Amerykańskie Biuro Statystyki twierdzi, że w 1997 roku ponad 90% amerykańskich gospodarstw domowych posiadało mikrofalówkę.
- Kuchenki konsumenckie zwykle wykorzystują mikrofale 2,45 gigaherca, podczas gdy duże kuchenki przemysłowe / komercyjne często wykorzystują mikrofale 915 megaherców.
- Ogrzewanie mikrofalowe jest najbardziej wydajne w przypadku wody ze względu na jej cząsteczki dipolowe i mniej wydajne w przypadku tłuszczów i cukrów.
- Powszechny pogląd, że kuchenki mikrofalowe gotują jedzenie „od środka na zewnątrz”, jest błędnym przekonaniem.
- Po ugotowaniu w kuchence mikrofalowej szpinak zachowuje prawie cały kwas foliowy. Traci go w około 77% przy gotowaniu tradycyjnym.
- Po podgrzaniu w mikrofalówce jajko może eksplodować z powodu zwiększonego ciśnienia powstającej w nim pary.
- Każdy metalowy lub przewodzący prąd przedmiot umieszczony w kuchence mikrofalowej będzie działał jak antena i generował prąd elektryczny.
- Urządzenia te zanim stały się znane jako kuchenki mikrofalowe, nazywano piekarnikami elektronicznymi.
- Komora gotowania (metalowe pudełko, w którym żywność jest umieszczana i wystawiana na działanie mikrofal) jest podobna do klatki Faradaya i zapobiega wydostawaniu się fal z piekarnika.
- Baczak M., Łotysz S., Machla D., 1000 wynalazków. Historia ludzkiej pomysłowości, Wydawnictwo Dragon, 2020
- Craughwell T. J., Wielka księga wynalazków, Bellona, 2010
1 Komentarze
Za taki genialny wynalazek pracodawca zapłacił 2 dolary wynalazcy. No comment
OdpowiedzUsuń