Reklama

Krótka historia kuchenki mikrofalowej. Kto wynalazł 'mikrofalówkę'?

Prezentacja pierwszej kuchenki mikrofalowej, potocznie zwaną mikrofalówką

W 1946 roku firma Raytheon zaprezentowała swój najnowszy wynalazek - mierzącą ok. 1,5 metra i ważącą prawie 400 kg pierwszą kuchenkę mikrofalową o nazwie Raydarange. Pomysł na kuchenkę mikrofalową w głowie Percy Spencera narodził się dość przypadkiem. Historia kuchenki mikrofalowej, potocznie zwanej "mikrofalówką" zaczyna się od roztopionego w jego kieszeni batonika.
 

Percy Spencer i mikrofale 

Początki kuchenki mikrofalowej sięgają do czasów II wojny światowej. Percy Spencer, pracownik firmy Raytheon, jest ekspertem w zakresie projektowania radarów na potrzeby wojska. W Dziale Lamp pracuje nad magnetronem, jednym z elementów radaru. Pewnego dnia w 1945 roku podczas precyzyjnego dostrajania długości fali i mocy magnetronu zdaje sobie sprawę, że w kieszeni ma "lepki bałagan". Okazuje się nim batonik z orzeszków ziemnych, co mocno zastanawia Spencera, ponieważ takie batoniki nie topią się tak łatwo. Spencer dochodzi do wniosku, że to mikrofale w jakiś sposób wchodzą w interakcję z pożywieniem i podgrzewają je. Nie jest on pierwszy, który doświadcza takiego zjawiska, ale jako jedyny zaczyna je dokładnie badać.

Krótka historia pierwszej kuchenki mikrofalowej

Percy Spencer eksperymentuje ze wszystkim, co ma pod ręką, m.in. jako pierwszy zamienia ziarna kukurydzy w popcorn. Przeprowadza doświadczenia również z jajkiem i zauważa, że jajko poddane działaniu mikrofal początkowo zaczyna drgać, a następnie eksploduje. Efektem kilkuletnich eksperymentów jest urządzenie określane jako pierwsza kuchenka mikrofalowa



Pierwsza "mikrofalówka" była ogromna. Miała około 1,5 m wysokości i ważyła prawie 400 kilogramów. Z uwagi na duże gabaryty i wysoką cenę (ok. 5 000 dolarów, co w dzisiejszych czasach przekłada się na wartość ok. 53 000 dolarów!) nie cieszyła się popularnością. Wykorzystywana była przede wszystkim w restauracjach, stołówkach, na statkach i w wagonach kolejowych. 

W 1967 roku firma Raytheon wyprodukowała dużo mniejszą oraz tańszą kuchenkę mikrofalową i nazwała ją "Amana". Do 1975 roku sprzedaż kuchenek mikrofalowych przewyższyła sprzedaż kuchenek gazowych. Vannevar Bush, jeden z założycieli firmy Raytheon, powiedział, że Percy Spencer:

„zdobył szacunek każdego fizyka, nie tylko za swoją pomysłowość, ale także za to, czego nauczył się o fizyce, wchłaniając ją przez skórę”.

Percy Spencer ma na koncie ok. 300 patentów, chociaż nie ukończył żadnej uczelni. Za patent na kuchenkę mikrofalową otrzymał od pracodawcy 2 dolary. Zmarł w 1970 roku w wieku 76 lat.

Percy Spencer, człowiek, który wynalazł mikrofalówkę
Wynalazca kuchenki mikrofalowej - Percy Spencer
domena publiczna


W 1999 roku Percy Spencer jako wynalazca kuchenki mikrofalowej został umieszczony w Galerii Sław ("National Inventors Hall of Fame"), która honoruje innych znanych wynalazców, takich jak Thomas Edison, czy bracia Wright.



Krótkie ciekawostki o kuchence mikrofalowej:

  • Kuchenka mikrofalowa jest bezpośrednim następcą radaru.
  • Pierwsza dostępna na rynku kuchenka mikrofalowa miała 1,5 metra wysokości i ważyła prawie 400 kilogramów. Zużywała trzy razy więcej energii niż dzisiejsze kuchenki mikrofalowe i była chłodzona wodą.
  • Mikrofale odbijają się od metalu.
  • Pierwszym jedzeniem, które celowo ugotowano w kuchence mikrofalowej był popcorn.
  • Pierwsze publiczne użycie kuchenki mikrofalowej miało miejsce w styczniu 1947 roku. Automat "Speedy Weeny" został umieszczony w Grand Central Terminal (stacja kolejowa w Nowym Jorku) i sprzedawał świeżo przygotowane hot dogi.
  • Krótki, szeroki kształt kuchenki mikrofalowej, który jest obecnie powszechny, został opracowany przez Litton Industries w latach 60-tych.
  • Amerykańskie Biuro Statystyki twierdzi, że w 1997 roku ponad 90% amerykańskich gospodarstw domowych posiadało mikrofalówkę.
  • Kuchenki konsumenckie zwykle wykorzystują mikrofale 2,45 gigaherca, podczas gdy duże kuchenki przemysłowe / komercyjne często wykorzystują mikrofale 915 megaherców.
  • Ogrzewanie mikrofalowe jest najbardziej wydajne w przypadku wody ze względu na jej cząsteczki dipolowe i mniej wydajne w przypadku tłuszczów i cukrów.
  • Powszechny pogląd, że kuchenki mikrofalowe gotują jedzenie „od środka na zewnątrz”, jest błędnym przekonaniem.
  • Po ugotowaniu w kuchence mikrofalowej szpinak zachowuje prawie cały kwas foliowy. Traci go w około 77% przy gotowaniu tradycyjnym.
  • Po podgrzaniu w mikrofalówce jajko może eksplodować z powodu zwiększonego ciśnienia powstającej w nim pary.
  • Każdy metalowy lub przewodzący prąd przedmiot umieszczony w kuchence mikrofalowej będzie działał jak antena i generował prąd elektryczny.
  • Urządzenia te zanim stały się znane jako kuchenki mikrofalowe, nazywano piekarnikami elektronicznymi.
  • Komora gotowania (metalowe pudełko, w którym żywność jest umieszczana i wystawiana na działanie mikrofal) jest podobna do klatki Faradaya i zapobiega wydostawaniu się fal z piekarnika.

Zdjęcie: w nagłówku: "Prezentacja pierwszej kuchenki mikrofalowej";  Bettmann/Getty Images



Prześlij komentarz

1 Komentarze

  1. Za taki genialny wynalazek pracodawca zapłacił 2 dolary wynalazcy. No comment

    OdpowiedzUsuń

Ad Code